Jan Akkerman & My Brainbox

Niet veel muzikanten behoeven zo weinig verdere introductie als deze nederlandse Topgitarist. Voor veel muziekliefhebbers is Akkerman onbetwist de beste gitarist die ons land ooit heeft voortgebracht, zijn naam staat al bijna 50 jaar als een huis!

Jan (1946) begint zijn muzikale loopbaan op jeugdige leeftijd bij Friendship Sextet en daarna Johnny & His Cellar Rockers. Zijn eerste hit scoort hij met The Hunters in 1966. ‘Russian Spy And I’ haalt de top tien in de Top 40 en door Jan’s virtuoze lick is hij op slag een begrip in Nederland. Met Brainbox (1969) wordt hij in ons land onsterfelijk, met Focus (begin jaren ’70) verovert hij de wereld!

In de periode na Focus maakt Jan nog 2 schitterende LP’s met Kaz Lux (Eli/Transparental) en werkt verder eigenlijk voornamelijk aan zijn solocarrière en eigen Band. Dit resulteert in meer dan 20 LP/CD/DVD’s, van o.a. Jan Akkerman 3 (1979) en Pleasure Point (1982) via The Noise Of Art (1990) en C.U. (2003) tot Live In Concert The Hague (2007) én zijn laatste studioproductie Minor Details (2011), waarbij hij opvalt door zijn altijd gewaagde en inventieve spel en zijn drang zichzelf te blijven ontwikkelen.

Tijdens zijn lange loopbaan is hij meermaals onderscheiden, waarvan ‘Best Guitarist’ in Melody Maker (1973) en de ‘Gouden Harp’ (2005) misschien wel de belangrijkste ziijn. Voorts heeft hij samengewerkt met vooraanstaande musici als BB King, Billy Cobham, Paco Pena, Gino Vanelli, Jack Bruce, Ice-T even vele anderen.

Met zijn sublieme vaste begeleidingsband speelt Jan ‘live’ een eigenzinnige en boeiende muzikale mix van rock, jazz, blues & moderne dance, waarbij de meester elk optreden nog maar weer eens laat horen dat zijn muziek nooit simpel is en barst van de diversiteit. Ook anno nu klinken Jan & Band nog fris en energiek. Jan Akkerman is een fenomeen!

My Brainbox
April 2012 waren de eerste shows van deze zeer bijzondere formatie. Na ruim 40 jaar speelt Jan Akkerman weer de songs uit zijn Brainbox-tijd en daarbij is zanger Bert Heerink (Vandenberg) een schot in de roos! Op het repertoire staan veel prachtige en tijdloze nummers van de eerste LP van Brainbox uit 1969 (Down Man, Summertime, Dark Rose, Woman’s Gone, Sea of Delight, Scarborough Fair, Reason to Believe), aangevuld met een stukje Focus en wat recenter werk.

Wat een eer dat deze legendes op het Haags Beat Festival hun ode brengen!

www.janakkerman.com

About the author: Barhey

Leave a Reply

Your email address will not be published.